Latife Hanım Anaokulu Öğrencilerinden Örnek Davranış
Latife Hanım Anaokulu idareci, öğretmen ve öğrencileri tarafından yürütülen kampanya ile minik öğrencilere çevre bilincinin yerleştirilmesi ve çevre duyarlılığının arttırılması amacıyla bir etkinlik düzenledi. Şube Müdürümüz Cangir ERİN ve Çevre Yönetimi ve Denetiminden sorumlu Şube Müdürü İsmail ÖZÇAKIL’ın hazır bulunduğu etkinlikte öğrencilerimiz toplamış oldukları pil, kağıt, yağ ve plastik atıklarını geri dönüşüm kaplarına bıraktılar.Okul Müdüresi F. Nilgün ALAGÖZ konuşmasında öğrencilerimizin çevre kirliliğine karşı dikkatlerini çekmek amacıyla hazırlamış olduğumuz programda çevre duyarlılığını geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmaktadır. Bunun sonucu olarak da kullanılmış bitkisel yağ atıklarında ciddi bir artış gözlenmiştir. Türkiye’de, yılda 1.500.000 ton bitkisel yağın gıda amacı ile kullanıldığı, bundan da yaklaşık olarak 350.000 ton atık yağın oluştuğu belirtilmektedir. Bunun bilincinde olarak toplanacak bitkisel ve diğer atıkların çevreyi kirletmesinin engellenmesi ve öğrencilerimizin bilinçlendirilerek, atık yağ ve diğer atıkların değerlendirilmesi konusunda bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede Öğretmen ve öğrencilerimizin desteğiyle atık pil, plastik, kağıt ve atık yağlar toplanarak Adıyaman Çevre İl Müdürlüğüne teslim edilmiştir.
Önemli Bilgi:
ATIK YAĞLARIN ZARARLARI
Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25 ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Gelişmiş Ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü Türkiye’deki evsel atık sulara göre daha düşüktür.
- .İnsan sağlığına zarar verir!...
Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. Kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların tekrar kullanılması mide ve kolon kanseri gibi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde arttırabilmektedir.
- İçme sularına zarar verir!...
1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Toksik özelliğe sahip bu yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.
- Akarsuları, gölleri ve denizleri kirletir!...
Atık Bitkisel Yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Denizlere ve göllere ulaşan atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve denizanası oluşumunu arttırarak kirliliğe neden olur.
- Evdeki atık su borularını tıkar!...
Kullanılmış kızartmalık yağların lavoboya dökülmesi durumunda kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır.
- Şehir kanalizasyon sistemini tahrip eder...!
Kanalizasyon sistemi içindeki katı atıkları boru yüzeylerine yapıştırarak tıkanıklıklara sebep olur. Yoğun yağışlarda taşkın ve sel olmasının ve hatta bu sebeple can kayıplarının olmasının en büyük sebeplerindendir.