İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzde Patent, Faydalı Model ve Tasarım Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Millî Eğitim Bakanlığımız, mesleki ve teknik eğitimde 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılının teması patent, faydalı model ve tasarım olarak belirledi. Bu kapsamda, tüm meslek liselerinde patent ve faydalı model geliştirilmesi temasına uygun olarak tanıtım ve eğitim programları düzenleniyor. Ayrıca mesleki ve teknik eğitimde faydalı model ve patent farkındalığını artırmak için yapılabilecekleri değerlendirmek üzere çeşitli toplantılar düzenleniyor.
Bugün de müdürlüğümüzde İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ahmet Alagöz başkanlığında faydalı model ve tasarım bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl Millî Eğitim Şube Müdürü Hasan YAY ve İl Patent Birimi üyelerinin katıldığı toplantıda patent ve faydalı model girişimi için tanıtım ve rehberlik hizmetlerinin detayları üzerinde duruldu.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ahmet Alagöz, ortaöğretim seviyesinde fikri mülkiyet, tescil ve tescillerin ticarileşmesi farkındalığı ve kültürünün yaygınlaşmasının ekonomik gelişme açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Toplantıda, başta mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları olmak üzere tüm okullarımızda patent, faydalı model ve tasarımın fikri mülkiyet açısından önemi ile ilgili farkındalığı artırmak için yapılabilecekler ele alındı. Patent/ faydalı model ve tasarım il koordinatörleri Cem Akkaya ve Yusuf Gözel, tüm okullarımızda patent, faydalı model ve tasarımın fikri mülkiyet açısından önemi ile ilgili farkındalığı artırmak için yapılabileceklerle ilgili detaylı bilgilendirme yaptı. Ardından patent, faydalı model ve tasarım konularında mesafe alan okullarımızın ürün geliştirme ve başvuru süreçlerinin desteklenmesi ve sınai mülkiyet noktasında kültür geliştirmenin önemi vurgulandı.
Patent seferberliğinin meyvelerinin kısa sürede alınmaya başladığını ifade eden İl Müdürümüz Sayın Ahmet Alagöz, "Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda geride kalan zaman içinde faydalı model, tasarım ve marka tescili için ülkemiz genelinde alınan 44 patentin 7 tanesi ilimize ait olup; toplam 1168 başvurudan 47'sinin ilimizde bulunan okullarımız tarafından yapıldığını görüyoruz. Tüm tabloya baktığımız zaman iliniz bu alanda hep ortalamanın üzerinde çalışmalara imza atmış. Bu, şehrimiz için gurur verici. Devamının geleceğine de yürekten inanıyorum. Adıyaman bu hazırlık çalışmaları sürecinde farkını ortaya koyarak okullar içinde bu çalışmalardan sorumlu olacak yönetici ve öğretmenlerimizi belirlemiş, onların sürece adaptasyonlarına dönük ön bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalarda emeği geçen Şube Müdürümüz Hasan Yay'ın nezdinde tüm İl Patent Birimi ekibine ve okullarımızda bu çalışmalara destek veren tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. "dedi.
ADIYAMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PATENT ÇALIŞMALARI
Patent Nedir?
Patent, buluş sahibinin buluşu belirli bir süre için kullanması, üretmesi, satması ya da ithal etmesi gibi çeşitli haklarının olduğuna dair resmi bir belgedir. Teknik ya da bilimsel bir buluşu kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren bir belge olduğu da söylenebilir. Ülkemizde patent belgesi vermeye yetkili olan tek kutum Türk Patent ve Marka Kurumudur.
Patent Birimini Niçin Kurduk?
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda, Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkıda bulunmak üzere okul ve kurumların yönetici, öğrenci ve öğretmenlerinde sınai mülkiyet farkındalığını artırmak, bu kurumlarda yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak üzere çalışmalar yürütmek amacı ile İl Patent Birimimizi kurduk.
Amaç ve Hedefler
İlimizdeki Mesleki Teknik Anadolu Liselerimizde; patent, faydalı model, tasarım ve marka konularında farkındalık oluşturmaktır. Üretime dayalı eğitimin öneminin bir kez daha kanıtlandığı pandemi sürecinde, öğrencilerimizin özgün düşünme ve özgün ürünler üretebilme becerilerine katkı sunmaktır.
Hedef 1: İlimizdeki Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda çalışan bütün öğretmenlerimize saha ziyaretleri şeklinde ulaşarak sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalık oluşturmak.
Hedef 2: İlimizdeki Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda eğitim gören bütün öğrencilerimize sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalık oluşturmak.
Hedef 3: Patent konusunda başat bir il olarak önce Adıyaman, sonra Ulusal düzeyde patent içerikli geleneksel yarışma düzenlemek.
Hedef 4: İlimizdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin her birinden en az birer tescilli patent almak.
Hedef 5:Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri grubunda alınacak patentler ile Adıyaman'ın, bu gruptaki iller içinde örnek il olarak yer almasını sağlamak.
Hedef 6: Sorumluk alanımız dışında kalan İlimizdeki diğer kurumlarımıza da ihtiyaç halinde patent süreçleri rehberlik hizmeti sunmak.
Bu Güne Kadar Ne Yaptık?
1- İlimiz Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde çalışan ve her okuldan en az bir kişinin yer aldığı öğretmen ve idarecimizden oluşan 133 personelimize, sınai mülkiyet hakları konulu 8 saatlik eğitim verildik.
2- Saha ziyaretlerimiz çerçevesinde başlattığımız, okullarımızın bütün personellerine 1 saatlik farkındalık toplantılarımızı ara verdiğimiz pandemi yasaklarına kadar 10 kurumumuzla gerçekleştirdik.
3- Pandemi nedeni ile ertelediğimiz, MSG OFİS sponsorluğunda gerçekleştireceğimiz; "ADIYAMAN TASARLIYOR PATENTLİYOR" adlı ödüllü tasarım yarışmamızın tüm hazırlıklarını tamamladık.
4- Sorumluk alanımız dışında kalan İlimizdeki diğer kurumlarımıza da patent süreçleri rehberlik hizmetimiz sonucunda bir kurumumuzun tasarım patenti almasını sağladık.
Başarılarımız
Bakanlık Patent/Faydalı Model/Tasarım/Marka izleme modülüne 11.12.2020 itibarı ile 11 kurumumuzdan toplam 47 patent veri girişi yapılmıştır.
Patent/Faydalı Model/Tasarım/Marka izleme modülde;
Onaylanan patentler Türkiye geneli: 44
Onaylanan patentler Adıyaman: 7
Sayılarla verilerimiz ise;