ADIYAMAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlimizde Suriyeli Çocukların Eğitimi İle İlgili Çalıştay Yapıldı

İlilimizde bulunan Suriyeli çocukların okullaşma oranları ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, UNICEF ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde Eğitim Çalıştayı düzenlendi. Eylem planı hazırlık çalıştayı, Arsemes Otelinde düzenlenen çalışma ile gerçekleştirildi.  
İlimizde Suriyeli Çocukların Eğitimi İle İlgili Çalıştay Yapıldı

Çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yrd. Sayın Yusuf Büyük, Vali Yardımcımız Sayın Onur Kökçü, İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyfi Özkan, (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Deema Jarrar, (Un) Türkiye Birleşmiş Milletler temsilcileri, bazı kurum ve kuruluşların temcileri, Suriyeli öğrencilerin eğitim aldığı okullarda görev yapan koordinatörler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan (UNICEF) Türkiye temsilcisi  Deema Jarrar;  “ Adıyaman’da yapılacak çalışmanın, çocuklara nasıl yardım yapılacağını planlamak olacaktır. Bunun için bir eylem planı hazırlanacaktır. Eylem planı çerçevesinde okulların donatımı öğretmenlerin desteklenmesi gibi katkılar sağlanacaktır. Desteğiniz bizim için çok büyük öneme sahip olduğunu bilmenizi isteriz. Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla birlikte, Suriyeli çocukların okullaşma oranları ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti. Türkiye´de özellikle Suriyeli sığınmacıların çocuklarına  yönelik eğitim yardımı, okullaşma oranlarının artırılması, öğretmenlere teşvik ve eğitim gibi hususlarda destek verdiklerini ifade eden Jarrar, amaçlarının yapılan çalıştayla Suriyeli çocukların eğitimlerine katkı sağlamak olduğunu söyledi. 

Milli Eğitim Müdürümüz Seyfi Özkan ise Sayın Müsteşarımıza ve UNİCEF temsilcilerine ve katılımcılara teşekkür ederek Çalıştayın amacı,  Adıyaman’da Suriyeli çocukların okullara erişiminin sağlanması ve eğitim planı hazırlamaya yöneliktir. Bugün katılımlarınızla birlikte çalışma yapacağız. Yaşanan iç karışıklıklar ve savaş nedeniyle ilimizde 9.000 civarında  Suriyeli sığınmacı bulunmakta. Şuan ilimizde bulunan  çadır kentte 3000 civarı öğrenci eğitim görmekte. İlimiz  genelinde bulunan okullarımızda ise toplam 351 öğrenci eğitim görmektedir. Tahminlerimize göre okullarımıza daha kayıt yaptırmayan bir bukadar daha öğrenci bulunmakta. Bu okullaşamayan çocuklara ulaşımın sağlanması ve okullarımıza yönlendirilmesi, teşvik edilmesi, maddi ve manevi desteğin sağlanması için burada bulunan kurum ve sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyorum. Onlara sahip çıkalım ve eğitime kazandırılması için imkanlar çerçevesinde yardım edelim. Desteğinizin bizim için çok büyük öneme sahip olduğunu bilmenizi isteriz.  Biz bakanlık  olarak çocuklarımızın eğitim alması için tüm çabamızla elimizden geleni yapmaktayız.” dedi. 

Sayın Müsteşar Yardımcımız Yusuf Büyük ise konuşmasında “okullaşamayan bu çocuklarımızın eğitime kazandırılması için ne gerekiyorsa imkanlar çerçevesinde yapılacağını belirtti. Ülkemize gelen mültecilerle ilgili genel bir değerlendirmede bulundu. Ülkemizde  2 milyona yakın  mülteci bulunmakta. Şuan yobis sisteminde 250 bin civarında öğrenci, sisteme dahil edilmeyen yaklaşık 400 bin öğrenci tespit edilmiştir. Bu çocukların eğitime kazandırılması için tüm kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması gerektiğini belirtti. Ülkemiz genelinde bugun itibariyle tekli eğitim yapan 270 okulumuzda öğleden sonra suriyeli çocukların eğitim-öğretimi için tahsis edilmiştir. Bu okullarımızda görevli ve gönüllü öğretmenlerimiz tarafından eğitim verilmekte.Talep olması ve yeterli öğrenci olması durumunda Adıyaman’da da bu şekilde okullarımız suriyeli öğrenciler için tahsis edilebilir. Bu çocukların eğitime kazandırılması  ve en yakın okullarımıza kayıtlarının yapılabilmesi için ailelerle, mülteci dernekleriyle, mahalle muhtarlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülmeli ve onların eğitime kazandırılması için tüm imkanlar seferber edilmeli” dedi. 

Toplantı, mevcut durumu daha iyi yerlere getirebilmek adına katılımcılardan öneri, talep ve fikirlerin dinlenmesi ile devam etti. İl merkezinde tekli eğitim yapan bir okulun belirli bir saatten sonra  mülteci öğrencilere tahsis edilmesi, kayıt işlemleri ile ilgili sıkıntıların giderilmesi, öğrenciler için destekleyici ve türkçe öğretimine yönelik kursların açılması, farklı mahallerde oturan öğrencilerin okula gelmesi için maddi olarak desteklenmesi ve öğrencilerin okullaşması için çalışmaların yoğunlaştırılması için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması kararlaştırılarak son buldu. 

Toplantı sonrası Müsteşar Yrd. Sayın Yusuf Büyük, Vali Yardımcımız Sayın Onur Kökçü, İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyfi Özkan, (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Deema Jarrar , (Un) Türkiye Birleşmiş Milletler Temsilcileriyle birlikte suriyelilerin barındığı Çadır Kente gidilerek incelemelerde bulunuldu.Kampta eğitim gören öğrenciler ziyaret edilerek sınıflar  gezildi ve eğitim gören çocukların Türkçe’yi de okuyup yazabilmeleri için Öğretmenlere bir takım tavsiyelerde bulunuldu.

 

Ali Taşı Mahallesi Atatürk Bulvarı 144/1 Merkez / Adıyaman - 0416 216 10 21 0416 216 24 77 0416 216 11 81

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.